Nuk dua të jem gruaja e vetme në tryezë

zzvI1lpg.png | #GENDER EQUALITY

Në karrierën time profesionale, kam dhënë kaq shumë intervista, kam marrë pjesë në kaq shumë prezantime, kam biseduar në qindra tubime dhe ngjarje, dhe gjithmonë kam menduar se sa gra do të dëgjojnë porosinë tim. Dhe sa gra nuk e kanë atë mundësi si rezultat i arsyeve dhe pengesave të ndryshme. Unë kam qenë, për pjesën më të madhe, e vetmja grua në tryezë në të gjitha këto ngjarje.

Unë kam qenë e vetëdijshme dhe jam ende sot, për përgjegjësinë që mbaj kur flas në emër të të gjitha atyre grave që akoma nuk e kanë vendin e tyre në tryezën ku merren vendimet. Në ato tabela të njëjta, ku koha zakonisht shpenzohej në biseda boshe pa rezultate, unë shpesh isha e vetmja që kërkoja të flisja hapur për problemet dhe zgjidhjet që do ta lehtësonin jetën për të paktën një familje, të paktën një grua.

Dhe në këtë pikë, ndërsa po e lexoni këtë, pyes veten se sa prej jush do ta kuptojnë që ju nevojiten nga gratë e tjera, dhe se është e nevojshme që ju të bashkoheni me mua në atë tryezë, ku zakonisht unë jam ulur vetëm.

Grua e dashur, unë dua të të them se nuk duhet të dyshosh në veten tënde. Se kur dëgjoni pët një ftesë të hapur për të marrë pjesë në një "Dëgjim të Buxhetit Publik", nuk keni pse të mendoni se nuk është për ju, dhe se nuk dini çfarë të thoni dhe sugjeroni atje. Sepse, jam i sigurt që e dini.

• Ju e dini që rruga juaj ka nevojë për ndriçim sepse askush nuk është i rehatshëm duke ecur nëpër rrugë në errësirë.
• Ju e dini se keni nevojë për një polic të shtrirë para ndërtesës së shkollës sepse dëshironi që të gjithë fëmijët dhe përdoruesit e rrugëve të jenë të sigurt.
• Ju e dini që nevojitet një kontenier tjetër sepse i pari është i vendosur shumë larg.
• Ju e dini që rampat dhe qasjet janë të nevojshme për personat me aftësi të kufizuara, për shëtitësit në të gjitha trotuaret dhe për hyrjet në institucionet publike.
• Ju e dini që ajri është i ndotur për shkak të ndezjes së gomave të makinave në mënyrë të paligjshme dhe helmimit të të gjithë qytetit, dhe se është e nevojshme ta ndaloni atë.
• Ju e dini se është e nevojshme të organizoni gjelbërimin dhe pastrimin e të të gjitha hapësirave publike.

Ju nuk duhet të hezitoni të kërkoni të drejtat tuaja sepse:

• Ju e dini që gratë e tjera nuk kanë dëshirë të shkojnë në kontrolle të rregullta sepse dikush nuk interesohet për privatësinë e informacionit në një klinikë të caktuar.
• Ju e dini që duhet të telefononi një inspektor dhe të raportoni sende ushqimore me afat të skaduar në lokali.
• Ju e dini që nuk është e drejtë që ka njerëz që helmojnë qen në qytet, dhe se dikush duhet të jetë përgjegjës për kafshët e braktisura dhe të gjejë një zgjidhje të zbatueshme.
• Ju e dini që keni të drejtë të merrni/nxjerrni dokumente në gjuhën tuaj amtare.
• Ju e dini që ju duhet të raportoni dhunën që përjetoni në punë, në martesë, ose ndonjë formë tjetër të diskriminimit.
• Ju e dini që duhet të mbroheni gjithmonë.
• Ju e dini që duhet të raportoni një zyrtar policor i cili po ju thotë të qëndroni në shtëpi dhe të heshtni edhe pse sapo keni përjetuar dhunë.
• Ju e dini që ju keni të njëjtat të drejta trashëgimore si vëllai, burri ose anëtarët e tjerë të familjes.
• Ju e dini. Ju dini gjithçka.

Sepse unë e di që ju e dini, herën tjetër do të keni mundësinë të thoni diçka, ta thoni atë me zë të lartë dhe të qartë dhe të merrni pjesë në ndryshime për veten tuaj dhe shoqërinë tuaj. Sepse nëse nuk marrim pjesë personalisht në vendimmarrje, përgjithmonë do të ngecim në një botë ku nevojat tona nuk do të konsiderohen dhe aq më pak të respektohen.

Sepse vendi i një gruaje është aty ku dëshiron që vendi i saj të jetë.

Në tryezën ku merren vendimet.


Ky projekt mbështetet nga Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zbatohet nga New Social Initiative. Mendimet e shprehura në të pasqyrojnë pikëpamjet e autorit dhe jo domosdoshmërisht ato të Kombeve të Bashkuara, të UNMIK-ut a të New Social Initiative.

Tregimet e fundit

us.jpg

Këshilltari i Rinisë i UNMIK-ut dhe Këshilli i Shkurtër i Sigurisë për Rinjtë e Rinj të Kosovës

UNMIK-u ishte një nga tre misionet e KB-së që prezantuan praktikat e tyre më të mira në takimin e formulës * të Arrias të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Lexo më shumë
European union.PNG

Rri sigurtë, mbaje maskën!

Koronavirusi nuk është miku yt, por ti ke superfuqi për ta parandaluar atë. Ndjeki hapat e paraqitur në këtë video për ta luftuar koronavirusin.

Lexo më shumë