Le të jetë ajo që është

96-Tatjana-Lazarevic_QC.png

… Lëri të jetë ashtu siç është, në mënyrë që ajo që është të mund të përmirësohet

Gazetaria do të thotë fjalë dhe e vërtetë; raportim të saktë dhe fotografim dokumentar; dritat që shkëlqejnë mbi ne dhe fenerët në detet e errëta, ato të stuhishme dhe ato të qeta. Gazetaria nuk duhet të promovojë kurrë asgjë, pos të vërtetën. Pavarësisht se cila është e vërteta - e keqja më e madhe ose kalimi më i mrekullueshëm. Por a ka ndonjë mënyrë më të fuqishme dhe më të dëshirueshme për të promovuar komunikimin dhe dialogun, sesa ta promovoni atë përmes gazetarisë dhe debatit?

Kur heqim maskën tonë për dikë, kur pranojmë të zbulojmë të ndryshmen dhe të mësojmë për të ndryshmet, kur pranojmë veten dhe njerëzit e tjerë se ekzistojnë realitete, besime, përvoja, mendime dhe vlera të ndryshme; kur duam dhe përpiqemi të mësojmë rreth botës përreth nesh - ky është trajnimi ynë i kondicionimit që mund të na ndihmojë të tejkalojmë lirinë tonë dhe të na mësojë të respektojmë të ndryshmen.

Ndoshta sasia e sigurisë që kam kur mbroj këtë të vërtetë është e njëjtë me zhgënjimin tim kur duhet të pranoj se ato shembuj të ndritshëm janë të rrallë.

Më dhemb të vëresh, ose të hasësh një fener të dritës të ulur në errësirë. Mbajtësit e mikrofonit, rrotulluesit, propaganduesit, biznesmenët, vetë-censuruesit, amatorët, shovinistët, përtac, injorantët dhe të mërzitshmit, e mediokër të tjerë nuk i lidhin njerëzit, sepse nuk tregojnë të vërtetën. Ata janë rojet e lirisë sonë, rrëmbyesit e mirëkuptimit të ndërsjellë dhe kasapët e së ardhmes sonë më të bukur.

Unë argumentova që rajoni ynë nuk ishte i goditur nga urrejtja etnike, por nga joprofesionalizimi i institucioneve, koha kur njerëzit pushuan së qeni profesionistë dhe u bënë zhvatës të kohës në vendin e punës, rrëmbyes të detyrimeve të tyre shoqërore dhe ekzekutues të sistemit të vlerave.

Dhe unë e di se media dhe 'gazetarët' luajtën një rol të madh në të, një nga kryesorët; gazetarët dhe fjalët e tyre; jo gjithmonë fjalët e së vërtetës. Unë gjithashtu e di se është e vështirë të shpëtojmë nga këto role, që në punët tona, ne së pari jemi serbë ose shqiptarë, që mbështesim anët tona, dhe se pas kësaj jemi "gazetarë".

 

Politika e keqe dhe joprofesionistët ende bëjnë punën e tyre dhe kjo është e vërteta që gazetarët duhet të përçojnë, nëse duam ta kuptojmë njëri-tjetrin si individë të lirë dhe të bëjmë hapësirë ​​për dialog - sepse besimi mund të ndërtohet edhe mbi të vërtetën e shëmtuar.

Ky projekt mbështetet nga Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zbatohet nga New Social Initiative. Mendimet e shprehura në të pasqyrojnë pikëpamjet e autorit dhe jo domosdoshmërisht ato të Kombeve të Bashkuara, të UNMIK-ut a të New Social Initiative.

Tregimet e fundit

us.jpg

Këshilltari i Rinisë i UNMIK-ut dhe Këshilli i Shkurtër i Sigurisë për Rinjtë e Rinj të Kosovës

UNMIK-u ishte një nga tre misionet e KB-së që prezantuan praktikat e tyre më të mira në takimin e formulës * të Arrias të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Lexo më shumë
European union.PNG

Rri sigurtë, mbaje maskën!

Koronavirusi nuk është miku yt, por ti ke superfuqi për ta parandaluar atë. Ndjeki hapat e paraqitur në këtë video për ta luftuar koronavirusin.

Lexo më shumë