image

Belfast, Mitrovicë, Mostar: Të ngjashme dhe të ndryshme njëkohësisht, nyje gordiane dhe zgjidhje të mundshme jashtë kornizës së vendosur

Kategori: Blogu

Etiketat: #CULTURE #LANGUAGE

Bashkëjetesa, bashkëpunimi dhe kontaktet mes njerëzve në Belfast, Mitrovicë dhe Mostar - kjo është tema e hulumtimit të Ivan Gusic të botuar në librin "Kontestimi i paqes në qytetin e pasluftës. Belfast, Mitrovicë dhe Mostar".

Ky libër ndërdisiplinor eksploron se si fqinjët në qytetet pas konfliktit janë shpesh "armiq intimë" dhe se qytetet pas konfliktit që priren të jenë në një status quo pas konfliktit ndikojnë në kontekstin më të gjerë socio-politik dhe përfaqësojnë nyjet gordiane në procesin e paqes.

Në të njëjtën kohë, ky libër zbulon aludime të zërave kritikë që përpiqen të kapërcejnë ndarjet antagoniste që përshkojnë qytetet e pasluftës.

"Sfida e paqes në qytetin e pasluftës. Belfasti, Mitrovica dhe Mostari "është një studim sociologjik dhe antropologjik dhe prek shkencat politike, gjeografinë, marrëdhëniet ndërkombëtare dhe planifikimin urban.

Ndërsa hulumtoi dhe jetonte në të tre qytetet, Gusic tha se ata janë goxha të ngjashëm dhe shumë të ndryshëm.

"Belfast është më i ndarë nga të tre. Belfasti ka kilometra mure deri në 12 metra të lartë, dhe në çdo kilometër, dy porta hapen në mëngjes dhe mbyllen në mbrëmje ... "- shpjegoi Gusic.

Për Mitrovicën, nga ana tjetër, thotë se është më e qetë dhe se njerëzit po lëvizin më shumë nëpër Ibër, duke shpjeguar se kjo nuk do të thotë se përçarjet në Mitrovicë janë më të paktat por se gjendja po përmirësohet.

“Tani që erdha pas 6-7 vitesh u çudita sa më e qetë është, më e qetë më duket dikush që ka ardhur nga jashtë dhe se serbishtja më shumë dëgjohej në jug dhe shqipja në veri. Mostari është si Mostari, as. lart as poshtë. Në thelb, e ardhmja e Bosnjës është shumë më e pasigurt se ajo e Kosovës. Belfasti është shumë më keq", tha Gusic, duke shpjeguar se që nga Brexit, situata është bërë edhe më e komplikuar kur bëhet fjalë për Belfastin.

"Që nga viti 2016, ka pasur shumë më tepër dhunë në Belfast, më shumë zjarre, të shtëna dhe policia ka shumë më tepër punë për të bërë," tha ai.

Duke iu përgjigjur pyetjes nëse ndarjet dhe tensionet në të tre qytetet janë më imagjinare apo reale, Gusic shpjegon se ai do t'i përgjigjej të dyjave:

"Në një farë mënyre, ka shumë gjëra imagjinare. Për shembull, në Mostar, shumë njerëz nuk e kalojnë bulevardin ku ishte fronti gjatë luftës dhe ku është divizioni tani. Nëse jeni turist, nuk do ta kuptoni asnjëherë... Dhe në shumë prej këtyre qyteteve situata është e tillë. Nga ana tjetër, në Belfast nuk mund të shkosh ku të duash, dhe shkollat janë të ndara, administrata etj. Më në fund, kjo po ndryshon - lart e poshtë ".

“Çdo qytet është i ndarë në mënyra të ndryshme, problemi është se këto qytete janë të pasluftës, por situata socio-politike ende nuk është rregulluar, nuk dihet se si do të jetë e ardhmja, e kujt është Mitrovica, i kujt është Mostari. Belfasti i kujt është. Ato gjëra nuk janë përcaktuar, dhe ka disa konflikte. Mund të jem i qetë për një kohë të gjatë, por derisa të zgjidhen problemet themelore, gjithmonë do të ketë disa rreziqe... "- shpjegoi Gusic.

Duke u përgjigjur se sa ndikon gjuha në ndarjet, d.m.th., në komunikim, Gusic tha në kontekstin e shembujve të Mostarit dhe Belfast-it se gjuha është e rëndësishme, por se nuk ka rëndësi nëse komunitetet përdorin të njëjtën gjuhë, por nuk duan të komunikojnë.

"Në fund të fundit, gjuha është një mënyrë komunikimi, por ju duhet të dëshironi të komunikoni për të përdorur atë mënyrë komunikimi. Njerëzit nuk duan të komunikojnë në Belfast, kështu që nuk ka rëndësi që ata flasin të njëjtën gjuhë. "Nëse ju doni të komunikoni, do të gjeni një mënyrë”, tha ai.

“Paqartësia” e këtyre qyteteve ndikon edhe në zgjidhjet e mundshme – nuk ka zgjidhje të lehta. Situata unike kërkon bashkëpunim midis kërkimeve për paqen dhe studimeve urbane, por qytetet e pasluftës kanë gjithashtu "potencial të rëndësishëm transhendent".

Libri i "Kontestimi i paqes në qytetin e pasluftës. Belfast, Mitrovicë dhe Mostar", botuar në vitin 2020, është në anglisht. Ai në mesin e muajit mars ka prezantuar librin e tij në Qendrën Private Kulturore “Aquarius” në Mitrovicën e Veriut.