Burimeve Covid-19

Distanca fizike nuk ka nevojë të thotë izolim. Platforma Kosovare e Ndërtimit të Besimit mund të ndihmojë në mënyrë digjitale të lehtësojë barrën duke ju sjellë histori pozitive të njerëzve që punojnë së bashku nëpër komunitete, frymëzim nga kampionët që promovojnë besim në mënyra të reja dhe inovative, si dhe aftësinë për t'u lidhur dhe ushtruar solidaritet me të tjerët në një kohë kur çdo ditë e zakonshme rutinat dhe lidhjet shoqërore janë ndërprerë.

Për shkak të sfidave të paraqitura nga pandemia aktuale COVID-19, ndërtimi i besimit dhe Platforma kanë marrë një rëndësi të re. Besimi tek njëri-tjetri nuk ka qenë kurrë më qenësor për mirëqenien tonë kolektive. Qëllimi i kësaj faqe është të mbledhë në një vend lidhjet e rëndësishme për informacionin mbi COVID-19, si dhe në lidhjet e vetë-ndihmës gjatë vetë-izolimit.

Informohuni për COVID-19 nga burime zyrtare:

 - Organizata Botërore e Shëndetësisë
 - Aleanca e Shëndetit e OBSH-së
 - Faqja e raportimit COVID-19 e Kosovës
 - Ministria e Shëndetësisë e Kosovës

Shikoni përditësimet më të fundit mbi COVID-19 në platformën tonë:

Organizata Botërore e Shëndetit ka prodhuar një video në COVID-19 dhe si të mbrohemi.

Përfaqësuesi Special i Sekretarit të Përgjithshëm për Kosovën, Zahir Tanin, u bën thirrje udhëheqësve që të tregojnë unitet në luftën kundër pandemisë, dhe ai gjithashtu bën thirrje për respektimin e të drejtave të njeriut në Kosovë në kontekstin e COVID-19.

Ambasadorja Natalia Apostolova, Shefe e Zyrës së BE-së në Kosovë dhe Përfaqësues Special i BE-së, këshillon që pandemitë të lihen mënjanë nga debati politik dhe debati i padobishëm. Ndërsa Avokati i Popullit u kërkoi mediave të mos publikojnë emrat e personave të karantinuar, në mënyrë që të mbrojnë të drejtat e personave të infektuar nga virusi.

Fondi i Popullsisë i Kombeve të Bashkuara për Gratë dhe Kombeve të Bashkuara (UNFPA) ka lëshuar rekomandime të ndjeshme ndaj gjinive mbi vështirësitë në zhvillim me të cilat përballen gratë dhe vajzat gjatë pandemisë COVID-19. Shihni në: https://bit.ly/3axroyg
 
Gjithashtu, Grupi për Siguri dhe Barazi Gjinore bën thirrje për parandalimin e dhunës në familje në mes të pandemisë COVID-19. Lexoni më shumë në: https://bit.ly/2UlEedD

Partnerët tanë kanë qenë gjithashtu aktivë në ngritjen e vetëdijes për pandeminë COVID-19. Në videon e tyre, KFOR-i po dërgon një mesazh të fuqishëm se Duke mbrojtur veten tonë, ne mbrojmë të tjerët. Platforma e mësimit të gjuhës VocUp po na tregon se Jo të gjitha fjalët janë po aq të rëndësishme për çdo kohë! dhe se disa nga fjalët më të rëndësishme këto ditë janë: Qëndroni në shtëpi. #stayathome #rrinështëpi #ostanikodkuće

UNKT, UNFPA Kosova dhe UNDP Kosova kanë dorëzuar mbi 8,500 artikuj ushqimorë familjeve në rrezik. UNKT, UN Women Kosova dhe UNICEF Kosova kanë dhuruar ushqime, pajisje higjienike dhe mallra të tjera në shtëpi të sigurta në Kosovë. Ndërsa UNICEF i dha mbështetje të jashtëzakonshme Ministrisë së Shëndetësisë në Kosovë me dhurimin e pajisjeve mjekësore.

Qendra e Inovacionit në Mitrovicë dhe Qendra e Inovacionit Graçanica kanë krijuar dhe dhuruar mbrojtëse për fytyrë për profesionistët mjekësorë. Ata gjithashtu inkurajojnë këdo që posedon printerë 3D të bëjnë të njëjtën gjë.

Rrjeti i Aktivizmit Qytetar, në bashkëpunim me Zyrën e Komisionerit për Gjuhët, fton të gjithë përkthyesit dhe lektorët në gjuhën serbe, si dhe gjuhët e tjera jo-shumicë në Kosovë, të bashkohen me iniciativën tonë vullnetare COVID 19 - të përgjegjshëm për të gjithë. Ndërsa Voc Up gjithashtu ofron ndihmë falas për institucionet shëndetësore në Kosovë për përkthimin dhe redaktimin në gjuhët zyrtare të atyre dokumenteve që synojnë të informojnë publikun për masat kundër sëmundjes infektive.


Këtu është gjithashtu një listë e lidhjeve të dobishme se si të kaloni kohë cilësore në izolim:

Qëndrimi në shtëpi mund të jetë një mundësi e shkëlqyeshme për të mësuar gjuhë dhe aftësi të reja! Shfrytëzojeni këtë mundësi për të mësuar serbisht / shqip përmes www.voc-up.com. Ju gjithashtu mund të shkarkoni aplikacione celularë në Google Play dhe Apple Store.

Barazia gjinore fillon me ju! Stafi i Kombeve të Bashkuara për Gratë ka hartuar nëntë mënyra se si të mbroni barazinë gjinore nga dhoma juaj e jetesës. Gjëja më e rëndësishme është të qëndroni në shtëpi dhe të sigurt, dhe UN Women Kosova ka një album të veçantë në faqen e saj në Facebook, ku mund të gjeni ide të ndryshme se si ta kaloni cilësinë e kohës së lirë.


Ju gjithashtu mund ta përdorni këtë kohë për t'u frymëzuar! Nëse ndiheni sikur jeni gati për të ndryshuar botën, konsideroni të aplikoni për Bursën e Korpusit të Atlasit. Ju gjithashtu mund të shikoni listën e librave tanë të preferuar feministe nëse jeni jashtë ideve çfarë të lexoni.

Izolimi dhe koha e lirë na japin shumë kohë për të menduar, dhe ndonjëherë mund të na shqetësojnë. Relaksohuni dhe meditoni në “Yoga with Adriene”! Nëse gjeni kënaqësi në gatim, gatuajini me kuzhinierët më të mirë në internet! Dhe në lidhjen e mëposhtme mund të lexoni disa histori pozitive rreth virusit të koronës për t'ju ndihmuar të merrni frymë më lehtë këto ditë: https://bit.ly/2Xj9ig0

Nëse i keni përfunduar librat nga biblioteka juaj private ose ju mungon një libër i preferuar në koleksionin tuaj, tani mund t'i lexoni në internet! Scribd ka hapur bibliotekën e tyrepër muajin tjetër, ndërsa Bookmate po ofron deri në 30 ditë lexim falas për përdoruesit e saj të rinj në Mars. Të gjithë librat nga Biblioteka e NASA tani mund të lexohen në internet!

A e dini se çfarë është një Crash course? Një gamë e kurseve fenomenale në një kanal. Mësoni fakte interesante nga sociologjia, psikologjia, historia, mitologjia dhe shumë shkenca të tjera. Njohuria nuk është kurrë e mjaftueshme dhe koha po mbaron!

Tani mund të udhëtoni nëpër botë nga kolltuku juaj. Google Guide ju merr nëpër muzetë më të famshëm në botë me vetëm një klik. Gjithashtu, vizitoni ekspozitën "Një herë një herë, jo përsëri" të Qendrës së Ligjit Humanitar të Kosovës.

A keni kitarë? Fantastike! Mësoni këngët e artistëve tuaj të preferuar. Mund të gjeni mbi 1000 këngë të reja në javë në një vend. E gjithë kjo me një llogari falas.

Argëtohuni me fëmijët tuaj, motrat dhe motrat. Këtu janë disa truket se si të mbajnë vëmendjen e tyre për më shumë se 5 minuta: https://bit.ly/34i7MvU

Nëse ndiheni i vetmuar, shikoni këtë podcast se “Si të mposhtni vetminë tuaj të izolimit”.

 

Qëndroni në shtëpi dhe qëndroni të sigurt!

Historitë

166452143_2925511227696659_220550619980229190_o res.jpg

UNICEF siguroi ndihmë për Ministrinë e Shëndetësisë

Në partneritet me Ambasadat e Quint dhe Bashkimin Evropian në Kosovë, UNICEF ofroi ndihmë për Ministrinë e Shëndetësisë për udhëzime strategjike

Lexo më shumë
UN75-scaled.jpg

Formimi i së Ardhmes sonë së bashku: Gjetjet Kryesore të Sondazhit dhe Dialogjeve të UN75

Përmes sondazheve dhe dialogëve, më shumë se 1.5 milion njerëz nga të gjitha 193 Shtetet Anëtare të Kombeve të Bashkuara ndanë shpresat dhe frikën e tyre për të ardhmen.

Lexo më shumë
161163015_2975242656095694_3126986282685314307_o.jpg

Hapet Aplikmi per Klasa Fizike

Me shumë kënaqësi ju njoftojmë që pas një viti të mësimit online, Bonevet Prishtina hap dyert e hapësirës e cila zhvillon inovatorët e së ardhmës.

Lexo më shumë
Screenshot_1 res.png

Dhurimi i tabletave nga Ambasada e MB në Kosovë për fëmijët me aftësi të kufizuara

UNICEF në partneritet me Ambasadën e MB në Kosovë po mbështesin fëmijët me aftësi të kufizuara.

Lexo më shumë
bild-ez-logo res.jpg

Thirrje për Propozim

Aplikoni për grantet e Ambasadës Gjermane për projekte të vogla!

Lexo më shumë
UNMIK.png

Mobilizimi i mbështetjes multi-etnike kundër pandemisë së koronavirusit

Mobilizimi i mbështetjes multietnike në ballafaqim me armikun e përbashkët: OJQ e të rinjëve prodhoi 15,000 mburoja fytyre për punëtorët në linjë të parë.

Lexo më shumë
resize.jpg

UNICEF Dorëzon 1,344 Transportues Vaksinash

UNICEF dorëzon 1,344 bartës të vaksinave për programin e rregullt të imunizimit në Ministrinë e Shëndetësisë.

Lexo më shumë
138956182_3924583097560917_4172842300069814203_o.jpg

Ambasadori Sunjog Nënshkroi 3 Projekte

Ambasadori Sunjog nënshkroi sot 3 projekte me vlerë prej 11.8 milionë euro që sigurojnë mbrojtje sociale për grupet e cenueshme.

Lexo më shumë
2 tpb collage (1)11.png

Në prag të Vitit të ri: Bashkë me njëri tjetrin, jo pranë njëri tjetrit

Është fundi i vitit, bëjmë përmbledhjen. Me bashkëbiseduesit tanë ne bëmë këtë me anë të mesazheve për ndërtimin e mirëbesimit dhe ato për vitin 2020.

Lexo më shumë
TBP zene i njihove price11.jpg

Gratë dhe historitë e tyre: Kater mesime gjate nje pandemie

Shtëpia е Evropës organizoi një konkurs me temën "COVID-19: Gratë dhe historitë e tyre" me qëllim për të njohur sfidat me të cilat përballen gratë gjatë pandemise.

Lexo më shumë
131985690_1026989827820553_5133770791520882673_onnn.jpg

Mbështetja e Shërbimeve të Strehimit gjatë Covid-19

Shefja e Zyrës së UN Women u takua me drejtorët e strehimoreve në Kosovë dhe përmes mbështetjes bujare të Ambasadës së Kanadasë në Kroaci dhe Kosovë të gjitha strehëzat morën laptopë.

Lexo më shumë
Capture.PNG

Heroina ime – je Ti

"Heroi im je ti" - Një libër imagjinar i zhvilluar nga dhe për fëmijë synon të ndihmojë familjet të kuptojnë dhe të përballen me COVID-19.

Lexo më shumë
131684223_4202923793056240_1083698279270943188_o.jpg

UNDP & UNV Mbështesin Agjencinë për Shoqërinë e Informacionit

UNDP & UNV mbështesin Agjencinë për Shoqërinë e Informacionit me mjete dixhitale për të avancuar teknologjinë e saj të informacionit.

Lexo më shumë
1_FbTQAlxiMK3Wji31Gdl6nQ resize.jpg

Të rinjtë që po formojnë përgjigjen COVID-19 me paqeruajtjen e KB

Çiklistët e rinj në Kosovë shpërndajnë 600+ maska të përdorshme për 200 familje shqiptare, serbe, rome dhe ashkali në Lipjan / Lipljan.

Lexo më shumë
131410366_3610872882333961_3598305573194861348_o.jpg

WHO Prishtina po organizon një seri trajnimesh mbi parandalimin e infeksionit dhe të tjera

WHO Prishtina së bashku me WHO Balkan Hub, dhe me mbështetjen e Zyrës Rajonale të WHO, po organizon një seri trajnimesh të trajnerëve (T o T) mbi kontrollin e parandalimit të infeksionit, gjurmimin e kontakteve dhe mikrobiologjinë.

Lexo më shumë