Progresi i secilës shoqëri varet nga niveli i besimit midis qytetarëve të tij

FINAL_Danijela Barisic_QC.png

Për Kroacinë si vendi më i ri anëtar, Bashkimi Evropian ishte dhe është një projekt i paparë i paqes, por gjithashtu është bashkësia e bazuar në vlerat e përbashkëta të demokracisë, lirisë, sundimit të ligjit dhe solidaritetit. Bashkimi Evropian përfaqëson një bashkim të lirë dhe vullnetar të kontinentit Evropian. Përfaqëson paqen, sigurinë, stabilitetin, bashkëpunimin dhe besimin. Të mos harrojmë se ideja e vetme e integrimit evropian u krijua pas Luftës së Dytë Botërore, me qëllim parandalimin e konflikteve të ardhshme të luftës në tokën evropiane.

 

Kroacia, si vend pas-konfliktit i parë që është anëtarësuar në BE, është thellësisht i vetëdijshëm për vlerën dhe rëndësinë e Bashkimit Evropian si një projekt paqeje dhe kjo është arsyeja pse ne jemi të vetëdijshëm për rëndësinë e ndërtimit të besimit në një shoqëri pas konfliktit . Luftërat dhe konfliktet prodhojnë dëme materiale, por ato gjithashtu shkaktojnë pasoja shumë të thella dhe afatgjata në shoqëritë e prekura. Pra, një nga prioritetet e Presidencës Kroate të Këshillit të Bashkimit Evropian është zgjerimi, i cili ne konsiderojmë se është një garanci e përparimit dhe stabilitetit në Evropën Juglindore. Dhe ne e shohim Samitin e Zagrebit në maj të vitit 2020 si një mundësi unike për të krijuar një plan afatgjatë politik dhe strategjik për stabilitetin dhe përparimin e Evropës Juglindore.

Procesi i integrimit evropian në të gjitha fazat e tij, që nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit e tutje, është një proces i ndërtimit të institucioneve shtetërore dhe një proces i ndërtimit të shtetit funksional dhe efikas. Eshtë gjithashtu një mekanizëm i pajtimit në shoqëri, ndërtimit të vetë shoqërisë, si dhe është një proces i rinovimit dhe forcimit të marrëdhënieve rajonale. Ne besojmë se bashkëpunimi rajonal dhe zhvillimi i marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë kanë një rëndësi të madhe, dhe për këtë arsye një politikë e besueshme dhe efektive e zgjerimit duhet të bazohet në një perspektivë të konfirmuar evropiane të kandidatëve dhe kandidatëve të mundshëm në përmbushjen e kritereve të përcaktuara, dhe bazuar në parime te arritjeve të secilit vend.

Progresi i secilës shoqëri varet nga niveli i besimit midis qytetarëve të tij, prandaj shoqëria që përjashton grupet e saj ose komunitetet e tëra nuk mund të përparojë. Kjo është arsyeja pse procesi i ndërtimit të besimit, veçanërisht në një shoqëri pas konfliktit siç është Kosova, do të thotë të investosh në të ardhmen e vendit sepse nuk ka përparim shoqëror, ekonomik ose ndonjë përparim tjetër nëse përjashtohen disa anëtarë, grupe ose komunitete të tëra.

 

Ky është posti im i tretë  si ambasadore në vendet e rajonit dhe mund të them që nuk ka recetë universale. Cdo shtet dhe çdo shoqëri duhet të gjejë modelin e vet. Por në të njëjtën kohë, një gjë është e zakonshme, dhe ky është dialogu. Duhet guxim, angazhim dhe vizion për të filluar një dialog. Dhe në shumicën e rasteve, biseda është e vështirë, e ngadaltë dhe shumë shpesh e dhimbshme sepse ka shumë shtresa të traumave të akumuluara njerëzore, sociale dhe historike. Por nuk ka asnjë alternative për dialog. Konfliktet dhe luftërat, dhe ky rajon për fat të keq i ka provuar ato në të kaluarën e afërt, nuk e kanë zgjidhur asnjë çështje te vetme. Përkundrazi, ato çështje të hapura u shumëfishuan.

 

Shtë e nevojshme të fillojmë procesin e ndërtimit të besimit jo vetëm për ne, por për hir të brezave të ardhshëm. Nëse ne u transferojmë atyre narrativat tona, pengesat tona të imagjinuara ose reale, paragjykimet tona, atëherë fëmijët tanë do të duhet të luftojnë betejat tona. Një shoqëri, në të cilën grupe të ndryshme jetojnë në botën e tyre paralele, me një ndërveprim shumë të kufizuar ose aspak midis tyre, është një shoqëri ku ekziston një rrezik i lartë i tensioneve dhe kërcënimeve të mundshme në të ardhmen.

Një vullnet i fortë politik është i nevojshëm për të filluar procesin e ndërtimit të besimit dhe ndryshimet, por në të njëjtën kohë, procesi kërkon vullnet dhe guxim të secilit individ. Ne duhet të bëjmë një përpjekje për të dëgjuar frikën e të tjerëve dhe për të kuptuar njëri-tjetrin. Ne duhet të bëjmë një përpjekje për të dëgjuar mendime të ndryshme nga ato tonat ose të ndryshme nga ato që shpesh krijohen nga lajmet e rreme ose nga gjuha e urrejtjes në media, që në vend të etikës profesionale ndjek interesat e veçanta. Ndërtimi i besimit në shoqëri, dialogu i hapur dhe forcimi i vlerave evropiane janë rruga për stabilitetin afatgjatë të vendeve në rajon dhe rrugën për vendin në familjen evropiane. Bashkimi Evropian i merr vendimet e tij me konsensus, dhe një parakusht për arritjen e konsensusit është ndërtimi i besimit dhe ndërtimi i besimit. Por jam e bindur që Kosova, me popullsinë e saj të re, ka guxim, vendosmëri dhe vullnet të mjaftueshëm për të ndërtuar shoqëri të prosperuar për të gjithë!

Ky projekt mbështetet nga Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zbatohet nga New Social Initiative. Mendimet e shprehura në të pasqyrojnë pikëpamjet e autorit dhe jo domosdoshmërisht ato të Kombeve të Bashkuara, të UNMIK-ut a të New Social Initiative.

Tregimet e fundit

Vertical.png

Përgjigje ndaj pandemisë aktuale COVID-19

Ekipi i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNKT) ofron përgjigje socio- ekonomike ndaj pandemisë aktuale COVID-19.

Lexo më shumë
undp1.jpg

Dashni e kujdes

Fushata #dashniekujdes kundër diskriminimit dhe stigmatizimit të personave të infektuar me virusin Covid-19 në Kosovë.

Lexo më shumë