Ëndrrat të cilat kanë sjellë dëshpërim dhe pakënaqësi: Të thyera dhe të dukshme

toni-ostojic-izlozba-radova-slomljeni-snovi.png | #Alternativna

Ëndërrojmë/ imagjinojmë/shpresojmë. Ëndrrat janë pjesë e jetës tonë sekrete. Shpeshherë shkaktojnë ndjenja të pakëndshme, disa janë edhe të paplotësuara. “Ëndrrat e thyera” për Toni Ostojić janë inspirim për ciklin e punimeve dhe ekspozitën me të njëjtin emër e cila është para jush.  

“Ëndrrat e thyera, sepse janë dedikuar ëndrrave të cilat kanë sjellë dëshpërim dhe pakënaqësi, apo madje të atyre ëndrrave të cilat nuk janë të realizuara. Ëndrrat e mija të thyera kanë qenë pjesë e inspirimit për këtë cikël të artit figurativ, por në përgjithësi bëhet fjalë për ëndrrat e thyera e njeriut si qenie, e jo mua si individ”, thotë autori.

Qasja objektive preokupimeve emocionale, pllaka e zinkut si medijum bazik mbi të cilën është kryer “dhuna artistike”, në të cilën gjendën gjurmët e përkujtimeve. “Kjo procedurë është ekuivalent i dëmtimit të përhershëm, në korrelacion me shoqërinë bashkëkohore” – ka cekur në recension drejtoresha e Qendrës private kulturore Akvarijus, Miljana Dunđerin.

“Kam dëshiruar të shfrytëzoj më shumë teknika grafike në këtë cikël, sepse me vokacion jam artist grafik. Nga bota e grafikës tradicionale kam përdorur teknikat e akvatintit, bakër gdhendës, mecotintas, gjilpëra e terur, si dhe kombinimin e të gjitha teknikave përnjëherë. Krahas teknikave tradicionale në grafikë, kam kryer edhe disa vepra të cilat janë punuar me metodën moderne digjitale, e në veprat të cilat janë realizuar në kartonin e piktorit e kam përdorur teknikën e punës me ngjyra akrilik”, shpjegon Ostojić.

Nëse e shfletoni katalogun, do të kuptoni se secili punim e mbanë emërtimin e njëjtë, e së dallimi i vetëm është në numrat në përshkrimin. Kjo nuk befason, pasi që bëhet fjalë për ciklin e njëjtë të artit figurativ i cili është ndërlidhur, e punimet janë të numëruara në mënyrë kronologjike, sipas krijimeve të tyre, prej të parit kah i fundit.

Lexo më shumë

Ky projekt mbështetet nga Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zbatohet nga New Social Initiative. Mendimet e shprehura në të pasqyrojnë pikëpamjet e autorit dhe jo domosdoshmërisht ato të Kombeve të Bashkuara, të UNMIK-ut a të New Social Initiative.

Tregimet e fundit

EminaRadioK4_Your stories.png

Emina Hyseni: Valët e radios për tashmë e 21 vjet

Radio K4 dhe zëri i njohur i Emina Hyseni. Është Emina - menaxherja e radios - e cila ndau me ne faktin se si bordet editoriale serbe dhe shqiptare të kësaj radioje kanë bashkëpunuar për më shumë se dy dekada.

Lexo më shumë
podcast_Your stories.png

Episode 3: Ballafaqimi me të kaluarën dhe drejtësia tranzicionale

Amer Alija nga Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë foli për parimet kryesore të ballafaqimit me të kaluarën dhe drejtësinë tranzicionale.

Lexo më shumë