OpisMEDIJavanje me Senka Vlatković

| #KoSSev #UNMIK

Një gazetar mbron të drejtën e qytetarëve për t'u informuar plotësisht, me kohë dhe mbi të gjitha, me vërtetësi. Për të përmbushur këtë rol, një gazetar është i detyruar të krijojë dhe të transmetojë të vërtetën, të rishikojë dhe kritikojë ata që drejtojnë institucionet. Nëse një gazetar nuk e bën këtë, atëherë ata nuk janë gazetar.

Dita Botërore e Lirisë së Medias u festua dje. Gazetarja e Insajderit, Senka Vlatkovic-Odavic foli për rolin e mediave në shoqëri në episodin e fundit të OpisMEDIJavanje (projekti i Literacy Media).

“Ai që ka informacionin është ai që sundon. Dhe nëse shtetet janë me të vërtetë atje për t'u shërbyer qytetarëve, atëherë qytetarët duhet të kenë informacione që të mund të vendosin se kush do të qeverisë vendin e tyre, "tha ajo.

Sipas Vlatkoviç-Odavic, përgjegjësia e gazetarëve është e rëndësishme sepse "kur ata publikojnë lajme shpesh ata nuk duken të vetëdijshëm për përgjegjësinë e tyre."

Nga ana tjetër, ajo përshkroi pretendimet se marrja në konsideratë e vendimeve të marra nga autoritetet është propagandë ose gjuhë urrejtjeje si e papranueshme.

“Isshtë e qartë se pa informacion qytetarët nuk mund të marrin vendimin e duhur për asgjë në jetën e tyre. Interesi publik është sigurisht mbi individin, mbi interesin privat të çdo individi ose grupi. Një gjë tjetër e rëndësishme kur bëhet fjalë për mbrojtjen e interesit publik është që një gazetar jo vetëm të zbulojë abuzimin, por edhe të ndikojë në ndryshimin në sistemin që legalizoi ato abuzime, pra, duke shkaktuar një ndryshim në ligj, "shtoi ajo, duke përmendur si shembull seria e Insajderit "Abuzimi i detyrave zyrtare" nga 2009, i cili solli ndryshimin e ligjit.

Ky projekt mbështetet nga Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zbatohet nga New Social Initiative. Mendimet e shprehura në të pasqyrojnë pikëpamjet e autorit dhe jo domosdoshmërisht ato të Kombeve të Bashkuara, të UNMIK-ut a të New Social Initiative.

Tregimet e fundit

EminaRadioK4_Your stories.png

Emina Hyseni: Valët e radios për tashmë e 21 vjet

Radio K4 dhe zëri i njohur i Emina Hyseni. Është Emina - menaxherja e radios - e cila ndau me ne faktin se si bordet editoriale serbe dhe shqiptare të kësaj radioje kanë bashkëpunuar për më shumë se dy dekada.

Lexo më shumë
podcast_Your stories.png

Episode 3: Ballafaqimi me të kaluarën dhe drejtësia tranzicionale

Amer Alija nga Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë foli për parimet kryesore të ballafaqimit me të kaluarën dhe drejtësinë tranzicionale.

Lexo më shumë