OpisMEDIJavanje me Marija Vučić

| #KoSSev #UNMIK

"Nëse nuk jeni njëqind për qind e sigurt se disa informacione janë të sakta, mos i ndani më tej", është këshillat e Marija Vuçiqit, gazetarit të portalit Raskrikavanje për lexuesit, përndryshe, "kur vërtetohet se kjo informacion ishte gënjeshtër, kur dikush e mohon ose kur dikush e zbulon dhe të vërtetojë se ishte gënjeshtër, mohimi i këtij informacioni nuk do të jetë në gjendje të arrijë në të njëjtin numër njerëzish si gënjeshtra origjinale ".

Në serinë OpisMEDIJavanje, Vuçiq ka folur për lajme të rreme, si është krijuar, kush e përhap atë dhe si ta njohë atë - përveç mediave profesionale, qytetarët gjithashtu kanë një rol në luftën kundër këtij lajmi, tha ajo.

Qëllimi i lajmeve të rreme është "që ju të klikoni në atë përmbajtje ose të blini një gazetë" dhe ndërsa disa prej tyre janë argëtuese dhe të padëmshme, ka edhe nga ato që mund të shkaktojnë pasoja të rënda.

"Ekziston ai lajm i rremë që në të vërtetë mund të jetë i rrezikshëm, që madje mund të jetë kërcënues për jetën, siç është alkooli, për shembull, duke vrarë koronavirusin. "Ndodhi kohët e fundit që njëzet e shtatë njerëz vdiqën në Iran të cilët u helmuan nga alkooli, pikërisht sepse ata menduan se ai po shëronte kurorën."

Lajmet e tilla "zakonisht përhapen nga tabloidet dhe media të tjera pro-regjimit", por rrjetet sociale gjithashtu kanë një rol në përhapjen e dezinformatave.

"Raskrikavanje, për shembull, llogariti se vetëm gjatë vitit 2019, vetëm në faqet e para të katër tabloideve, pra është Informer, Srpski Telegraf, Alo dhe Kurir, kështu që vetëm në faqet e para, unë vërej, të paktën 945 lajme të rreme janë botuar", shprehet ajo. .

Ky projekt mbështetet nga Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zbatohet nga New Social Initiative. Mendimet e shprehura në të pasqyrojnë pikëpamjet e autorit dhe jo domosdoshmërisht ato të Kombeve të Bashkuara, të UNMIK-ut a të New Social Initiative.

Tregimet e fundit

EminaRadioK4_Your stories.png

Emina Hyseni: Valët e radios për tashmë e 21 vjet

Radio K4 dhe zëri i njohur i Emina Hyseni. Është Emina - menaxherja e radios - e cila ndau me ne faktin se si bordet editoriale serbe dhe shqiptare të kësaj radioje kanë bashkëpunuar për më shumë se dy dekada.

Lexo më shumë
podcast_Your stories.png

Episode 3: Ballafaqimi me të kaluarën dhe drejtësia tranzicionale

Amer Alija nga Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë foli për parimet kryesore të ballafaqimit me të kaluarën dhe drejtësinë tranzicionale.

Lexo më shumë