OpisMEDIjavanje me Violeta Oroši

| #KoSSev #UNMIK

"Një korrespodent është një gazetar që përgatit rregullisht lajme, raporte dhe analiza për një media të vendosur në një qytet ose vend tjetër. Ata nuk janë gazetarë që specializohen në një fushë të caktuar. Ata ndjekin të gjitha ngjarjet e rëndësishme që lidhen me politikën, kulturën, argëtimin ose sportet. Ata veprojnë në mënyrë të pavarur, ose si pjesë e një zyre korrespondence nëse ka disa korrespondentë. Ata nuk ndjekin ngjarje vetëm në qytetin ku ndodhet zyra e korrespondencës, por ato përfshijnë një zonë më të gjerë gjeografike, ”shpjegoi korrespondentja e radios WDR, Violeta Oroshi.

Në episodin e fundit të fushatës së shkrim-leximit mediatik "OpisMEDIJavanje", Oroshi shpjegoi se cilët janë korrespondentët, si punojnë ata dhe pse janë të rëndësishëm si për mediat ku punojnë, ashtu edhe për audiencën që i ndjek ata.

Mediat që kanë korrespondentë janë media të cilave publiku i beson më shumë, tha Oroshi, duke shtuar se publiku është më i informuar pikërisht për shkak të punës së korrespodentëve.

"Kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor, korrespondentët nga Brukseli, Haga, Shtetet e Bashkuara ose ndonjë qendër tjetër e pushtetit politik janë shumë të rëndësishme," shpjegoi ajo.

Kontributi për informimin, megjithatë, po shkon në drejtimin tjetër, shpjegoi Oroshi, duke përmendur si shembull kohën kur ajo punoi si një korrespodent i BBC nga Kosova në mars 2010 duke raportuar për një takim midis ish-shefit të UNMIK-ut, Bernard Kushner dhe Rada Trajkovic.

"Pyetjet dhe përgjigjet në lidhje me shtëpinë e verdhë ishin në fokusin e mediave vendase dhe ndërkombëtare, por për mua, si një korrespondent i BBC nuk ishte e mjaftueshme, dhe kjo është arsyeja pse unë e pyeta Rada Trajkoviçin për një intervistë. Me atë rast, mësova se ata diskutuan mundësinë - pas dyerve të mbyllura - të organizimit të një konference ose mbledhje, në të cilën do të merrnin pjesë zyrtarë nga Serbia dhe Kosova, ku ata do të zhvillonin një diskutim për përcaktimin e marrëdhënieve të tyre. Në atë kohë, këto informacione u botuan vetëm nga BBC, "nënvizoi Oroshi.

Lexo më shumë

Ky projekt mbështetet nga Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zbatohet nga New Social Initiative. Mendimet e shprehura në të pasqyrojnë pikëpamjet e autorit dhe jo domosdoshmërisht ato të Kombeve të Bashkuara, të UNMIK-ut a të New Social Initiative.

Tregimet e fundit

EminaRadioK4_Your stories.png

Emina Hyseni: Valët e radios për tashmë e 21 vjet

Radio K4 dhe zëri i njohur i Emina Hyseni. Është Emina - menaxherja e radios - e cila ndau me ne faktin se si bordet editoriale serbe dhe shqiptare të kësaj radioje kanë bashkëpunuar për më shumë se dy dekada.

Lexo më shumë
podcast_Your stories.png

Episode 3: Ballafaqimi me të kaluarën dhe drejtësia tranzicionale

Amer Alija nga Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë foli për parimet kryesore të ballafaqimit me të kaluarën dhe drejtësinë tranzicionale.

Lexo më shumë